Sophie Van Balberghe wordt nieuwe commissaris-generaal bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, heeft Sophie Van Balberghe voorgedragen als nieuwe commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). De ministerraad ging vandaag akkoord met haar benoeming.

Sophie Van Balberghe heeft haar hele carrière al gewerkt in het domein van asiel en migratie. Zij startte haar carrière bij CGVS als protection officer waar zij 7 jaar dossiers van vluchtelingen behandelde. Bij Fedasil heeft zij op de juridische dienst gewerkt en was zij meer dan 4 jaar adjunct directeur verantwoordelijk voor de juridische dienst. In 2011 keerde Van Balberghe terug naar het CGVS waar zij de afgelopen 10 jaar adjunct-commissaris is geweest.

Van Balberghe is master in de rechten en stuurde aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Ze behaalde respectievelijk diploma’s in de criminologie en mensenrechten. e.

Nicole de Moor: “Mevrouw van Balberghe is gepokt en gemazeld in onze asieldiensten. Zij heeft de komende tijd een loodzware uitdaging om de dossierachterstand terug te dringen. Zij is een expert in haar vak en is heel erg betrokken bij de organisatie. De komende jaren wordt zij een partner om de structurele hervormingen die het asiel en migratie beleid nodig heeft mee vorcam te geven.”

De huidige commissaris-generaal, Dirk Van den Bulck, heeft vandaag zijn laatste werkdag en zwaait na 18 jaar af als Commissaris Generaal bij het CGVS. Hij gaat op pensioen.