Het meerderjarige, gehandicapte en ongehuwde kind van een niet-EU-burger die wettelijk in België verblijft, moet, met documenten, aantonen dat de volgende voorwaarden vervuld zijn:

De aanvrager moet bewijzen dat hij van de gezinshereniger, zijn echtgenoot of zijn partner afstamt.

→ Een geboorteakte, of elk document dat het feit dat hij van de gezinshereniger, zijn echtgenoot of zijn partner afstamt op geldige wijze aantoont, voorleggen. 

Nuttige info:

Indien de aanvrager geen akte kan voorleggen die het feit dat hij van de gezinshereniger afstamt op geldige wijze aantoont zal de Dienst Vreemdelingenzaken de visumaanvraag over het algemeen weigeren, onder voorbehoud van een DNA-test. Indien de andere voorwaarden voor de gezinshereniging vervuld zijn, kan het visum op basis van het positieve resultaat van deze test worden afgegeven.

De aanvrager moet meer dan 18 jaar oud zijn. 

→ Een geboorteakte, of elk document dat zijn leeftijd op geldige wijze aantoont, voorleggen.

De aanvrager moet ongehuwd zijn.

→ Een bewijs van ongehuwde staat voorleggen indien de aanvrager oud genoeg is om op geldige wijze in het huwelijk te treden.

Omwille van zijn handicap kan de aanvrager niet in zijn eigen behoeften voorzien.

→ Een getuigschrift van een arts die erkend is door de Belgische diplomatieke of consulaire post die bevoegd is voor de verblijfplaats in het buitenland, dat bevestigt dat de aanvrager omwille van zijn handicap niet in zijn eigen behoeften kan voorzien, voorleggen.

De gezinshereniger moet toegelaten of gemachtigd zijn tot een verblijf van beperkte of onbeperkte duur in België, of gemachtigd zijn om er zich te vestigen.

→ Een kopie van de verblijfstitel (A-, B-, C-, D-, F-, F+- of H-kaart) voorleggen

De gezinshereniger moet beschikken over stabiele, regelmatige en voldoende bestaansmiddelen om in zijn eigen behoeften en die van zijn familieleden te voorzien en om te voorkomen dat zij ten laste vallen van de openbare overheden. 

Voor meer info : Stabiele, regelmatige en voldoende bestaansmiddelen

 

De gezinshereniger moet beschikken over voldoende huisvesting om het familielid of de familieleden dat of die gevraagd heeft of hebben om zich bij hem te komen voegen te herbergen, en die voldoet aan de voorwaarden die gesteld worden aan een onroerend goed dat wordt verhuurd als hoofdverblijfplaats, zoals bepaald in artikel 2 van Boek III, Titel VIII, Hoofdstuk II, Afdeling 2 van het Burgerlijk Wetboek.

Voor meer info : Voldoende huisvesting

 

Bijzondere bepalingen:

H-kaart (Europese blauwe kaart) :

Indien de gezinscel reeds in een andere staat van de Europese Unie bestond, moet de gezinshereniger die een H-kaartheeft niet bewijzen dat hij over voldoende huisvesting beschikt.

Status van langdurig ingezetene

De gezinshereniger die de status van langdurig ingezetene bekomen heeft in een andere staat van de Europese Unie moet niet bewijzen dat hij over voldoende huisvesting beschikt indien de aanvrager een verblijfsvergunning « EU-langdurig ingezetene » of een verblijfstitel die afgegeven werd door de staat die de status van langdurig ingezetene aan de gezinshereniger heeft toegekend voorlegt, evenals het bewijs dat hij als familielid van de gezinshereniger in deze staat verblijft.

De gezinshereniger moet een ziektekostenverzekering hebben die de risico's in België voor hemzelf en zijn familieleden dekt.

Voor meer info : Ziektekostenverzekering

De aanvrager moet een medisch attest voorleggen waaruit blijkt dat hij niet aangetast is door één van de in bijlage bij de wet van 15 december 1980 opgesomde ziekten die een gevaar voor de volksgezondheid kunnen opleveren.

Voor meer info : Medisch attest

 

De aanvrager moet een uittreksel uit het strafregister of een gelijkwaardig document voorleggen.  

Voor meer info : Uittreksel uit het strafregister.

De aanvrager moet met de gezinshereniger komen samenleven.