Terugkeervisum

 

To be continued.

Terugkeervisum

Een vreemdeling die in het kader van een gezinsherenigingsprocedure een procedure heeft opgestart om zich in te schrijven in de gemeente waar hij verblijft, is over het algemeen houder van een attest van immatriculatie in het vreemdelingenregister.

Het attest van immatriculatie is geen document dat de binnenkomst in de Schengenruimte zonder visum toelaat. Bijgevolg moet de vreemdeling die België vóór het einde van de gezinsherenigingsprocedure verlaat en die wenst terug te keren om deze procedure af te ronden, een "terugkeervisum" aanvragen bij de Belgische diplomatieke of consulaire post die bevoegd is voor zijn verblijfplaats, tenzij hij vrijgesteld is van een visum voor een kort verblijf in België of houder is van een nog geldig visum.

Aanvraag
  • Indien de begeleide of vervoegde persoon een niet-EU/EER-vreemdeling is die voor een beperkte of onbeperkte duur in België verblijft, moet de vreemdeling die wil terugkeren een visum D aanvragen - Artikel 10 of 10bis van de wet van 15 december 1980.
  • Indien de begeleide of vervoegde persoon een Belg is die geen gebruik heeft gemaakt van zijn recht van vrij verkeer en verblijf, moet de vreemdeling die wil terugkeren een visum D aanvragen - Artikel 40ter van de wet van 15 december 1980.
  • Indien de begeleide of vervoegde persoon een EU-/EER-burger of een Belg is die gebruik heeft gemaakt van zijn recht van vrij verkeer en verblijf, moet de vreemdeling die wil terugkeren een visum C aanvragen - Richtlijn 2004/38/EG.

De vreemdeling die een visum D aanvraagt om de gezinsherenigingsprocedure in België voort te zetten, hoeft geen retributie te betalen (gratis). Hij moet daarentegen wel bewijzen dat hij een procedure heeft opgestart om zich in te schrijven in de gemeente waar hij verblijft. 

De vreemdeling moet in ieder geval kunnen aantonen op welke datum hij België verlaten heeft.

Behandelingstermijn

De Belgische diplomatieke of consulaire post die de aanvraag voor een "terugkeervisum" in ontvangst neemt, verstuurt deze naar de Dienst Vreemdelingenzaken voor een beslissing. De Dienst Vreemdelingenzaken behandelt de aanvraag gewoonlijk binnen een termijn van 15 dagen.   

Vertrek om buitengewone, dringende of onvoorziene redenen

Het is mogelijk dat een vreemdeling die betrokken is bij een gezinsherenigingsprocedure, België moet verlaten omwille van buitengewone, dringende of onvoorziene omstandigheden, van persoonlijke of professionele aard. In dat geval kan de vreemdeling, vóór zijn vertrek, een "terugkeervisum" aanvragen bij de Dienst Vreemdelingenzaken (dienst Gezinshereniging) door te mailen naar gh.secretariaat[at]ibz.fgov.be.

Als antwoord zal hij de volgende mededeling krijgen:

Wij bevestigen dat wij uw bericht goed ontvangen hebben.

Als uw vraag betrekking heeft op het bekomen van een terugkeervisum alvorens België te verlaten, gelieve dan rekening te houden met de volgende punten:

  • Onze dienst levert in geval van onvoorziene en dringende persoonlijke of professionele omstandigheden enkel een terugkeervisum af aan personen die een gezinsherenigingsprocedure hebben opgestart bij de gemeente, en voor een maximale duur van 15 dagen. In geval van andere redenen om te reizen (toerisme, familiebezoeken enz.) moet het visum aangevraagd worden bij de Belgische vertegenwoordiging in het buitenland.
  • Gelieve de identiteit van de aanvrager duidelijk te vermelden (naam, geboortedatum, nationaliteit, dossiernummer, rijksregisternummer, enz.), alsook de gewenste reisdata.
  • Voeg de noodzakelijke bewijsstukken toe om de dringende en onvoorziene aard van uw aanvraag te bewijzen (overlijdensakte, medisch attest, attest van de werkgever enz.).
  • Gelieve er rekening mee te houden dat aan de voorwaarden voor een gezinshereniging moet voldaan zijn alvorens een terugkeervisum wordt toegekend.

Indien de gegevens en documenten die de vreemdeling na ontvangst van deze mededeling heeft doorgestuurd, de buitengewone, dringende of onvoorziene aard van zijn reis bevestigen, zal de Dienst Vreemdelingenzaken de FOD Buitenlandse Zaken machtigen om een terugkeervisum af te geven, voor zover aan de voorwaarden voor gezinshereniging is voldaan en de duur van de reis niet langer is dan 15 dagen.

Opgelet: het is mogelijk dat de Dienst Vreemdelingenzaken niet in staat is om vóór de geplande vertrekdatum een beslissing te nemen (bijvoorbeeld: geen aanvraag tot gezinshereniging ontvangen, complex dossier, sluiting van het loket van de FOD Buitenlandse Zaken), of dat het, om wettige redenen (bijvoorbeeld: raadpleging van een andere Schengenstaat verplicht vóór afgifte van het visum), de voorkeur krijgt om de aanvraag voor een terugkeervisum in te dienen bij de Belgische diplomatieke of consulaire post die bevoegd is voor de plaats van bestemming.