Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

VISUM - Behandeltermijn

VISUM - Behandeltermijn


De ambassades, de consulaten en de Dienst Vreemdelingenzaken stellen alles in het werk om uw aanvraag snel te behandelen. In de meeste gevallen wordt de beslissing genomen binnen 15 dagen na de indiening van uw aanvraag. U moet over het algemeen langer wachten als uw dossier voor een grondiger onderzoek naar de Dienst Vreemdelingenzaken wordt gestuurd (ongeveer 30 dagen) of wanneer bijkomende informatie of aanvullende documenten noodzakelijk zijn (ongeveer 60 dagen).

Denk eraan dat het grote aantal aanvragen in sommige periodes van het jaar het nemen van een beslissing onvermijdelijk vertraagt (zomer, schoolvakantie, eindejaarsfeesten). Als u dus tijdens een drukke periode wil reizen, aarzel dan niet uw dossier enkele weken voor de vastgestelde vertrekdatum in te dienen. Let er ook op een volledig dossier in te dienen, want als er bijkomende informatie of aanvullende documenten nodig zijn riskeert u uw visum niet op tijd te ontvangen.

Wanneer uw dossier naar de Dienst Vreemdelingenzaken wordt gestuurd, hou dan rekening met de tijd die voor de post nodig is om de beslissing te ontvangen en ze u mee te delen. Contacteer dus niet onmiddellijk de Dienst Vreemdelingenzaken of de post als de applicatie Mijn dossier opvolgen « Aanvaard » of « Afgewezen » aangeeft.

Beste praktijk: Laat de posten en de Dienst Vreemdelingenzaken hun werk doen. Overstelp de mailboxen en de telefoons niet als de bovenvermelde behandeltermijnen niet overschreden zijn. Er wordt telefonisch geen enkele informatie verstrekt over de reden van een afwijzing. Wacht dus tot de post u de reden van de afwijzing van uw aanvraag meedeelt.