Onderzoekers

Enkel onderdanen van een derde land die met een gastovereenkomst verbonden zijn met een in België erkende onderzoekinstelling kunnen gebruik maken van de nieuwe wetgeving met betrekking tot onderzoekers.

De onderzoekinstellingen erkend in België zijn terug te vinden op deze website: https://www.belspo.be/belspo/visa/list_nl.stm

Zijn doctorandi onderzoekers?

Met betrekking tot de doctorandi, wordt er een onderscheid gemaakt naargelang het feit of zij reeds de doctorsgraad behaald hebben, dan wel of zij een diploma hoger onderwijs bezitten die toegang geeft tot een doctoraatsprogramma. Er dient hierbij wel benadrukt te worden dat de focus van de doctoraat-onderzoeker dient te liggen bij het onderzoek en niet op het studeren. In dat geval moeten zij een aanvraag indienen in de hoedanigheid van student.

Studenten

Studenten die in België verblijven en die willen overstappen op de status van onderzoeker kunnen, indien zij over een gastovereenkomst met een erkende onderzoekinstelling beschikken, een aanvraag voor vergunning voor onderzoeker indienen in België voor zover zij nog steeds toegelaten of gemachtigd zijn tot kort verblijf (< 90 dagen) of lang verblijf (> 90 dagen).

Gedetacheerden

Wat met onderzoekers die verbonden blijven met de onderzoekinstelling in een derde land?

De onderzoekers die ingeschreven blijven bij een onderzoeksinstelling in een derde land vallen binnen het toepassingsgebied van deze wetgeving voor zover zij over een gastovereenkomst bij een Belgische, erkende onderzoeksinstelling beschikken.

De aanvraag tot hernieuwing van de vergunning voor onderzoeker wordt best ingediend 2 maanden voor het einde van de vergunning voor onderzoeker maar kan tot de laatste dag van het verblijf als onderzoeker worden ingediend. Het wordt afgeraden om het indienen van de aanvraag tot hernieuwing uit te stellen omdat de kans kleiner wordt dat de bevoegde autoriteiten voor het einde van de vergunning voor onderzoeker een beslissing zullen kunnen nemen waardoor de onderzoeker een voorlopig verblijfsdocument moeten vragen bij het gemeentebestuur (bijlage 49). Met dit document kan de onderzoeker enkel verder werken indien de bevoegde regionale autoriteit reeds een positieve beslissing heeft genomen met betrekking tot de hernieuwing van de toelating tot de arbeidsmarkt. Daarenboven wordt dit voorlopig verblijfsdocument (bijlage 49) enkel in België erkend.

De Dienst Vreemdelingenzaken moet de duur van de toelating tot de arbeidsmarkt respecteren. Het belangrijkste element voor het bepalen van de duur van de toelating tot de arbeidsmarkt is de duur van de gastovereenkomst. Deze moet voldoende ruim zijn om enige flexibiliteit te creëren.

Indien er  een einde aan de toelating tot de arbeid wordt gesteld of deze wordt ingetrokken, heeft de onderzoeker in principe recht op een tijdelijk verblijf.

Bewijs van het verblijf als familielid in de eerste lidstaat

In sommige gevallen zal het familielid van de onderzoeker moeten aantonen dat deze reeds in de eerste lidstaat met de onderzoeker verbleven heeft. Hiervoor legt het familielid de verblijfskaart afgeleverd door de eerste lidstaat voor. Daarnaast dient ook het bewijs geleverd te worden dat het familielid effectief in de lidstaat verbleef. Dit kan aangetoond worden door middel van alle mogelijke bewijsmiddelen zoals facturen, huurcontract…

Voldoende bestaansmiddelen

De voorwaarde van het beschikken over voldoende bestaansmiddelen blijkt in principe dit uit de gastovereenkomst, waarbij het loon van de toekomstige onderzoeker volgens de regionale regelgeving minstens gelijk zal moeten zijn aan het Gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen (GGMMI)

Bewijs voltooiing van het onderzoeksproject

Na het onderzoeksproject kan de onderzoeker een nieuw tijdelijk verblijf aanvragen om werk te zoeken of een onderneming op te richtingen in België. Hiervoor is het bewijs vereist dat de onderzoeksactiviteit is afgerond. De onderzoeksinstelling kan hiertoe een document opstellen en afleveren aan de onderzoeker of gebruikmaken van het standaardformulier op de deze website. De bedoeling van dit document is dat de onderzoekinstelling aangeeft dat de onderzoeker het werk waarvoor hij werd aangenomen, heeft verricht overeenkomstig de gastovereenkomst. Er wordt niet gevraagd naar het resultaat van het onderzoek.

 

Voor meer informatie:

Vlaams Gewest:

https://www.vlaanderen.be/toelating-tot-arbeid/toelating-tot-arbeid-categorieen/toelating-tot-arbeid-onderzoeker-met-gastovereenkomst

Waals Gewest:

ttps://emploi.wallonie.be/home/travailleurs-etrangers/permis-de-travail/chercheur-directive-europeenne-2016801.html

Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

https://economie-werk.brussels/gecombineerde-vergunning-onderzoeker

Duitstalige Gemeenschap:

https://ostbelgienlive.be/desktopdefault.aspx/tabid-100/

De nieuwe wetgeving betreffende onderzoekers treedt in werking op 1 maart 2023 en zal van toepassing zijn op dossiers die op deze datum ingediend worden.

De dossiers die ingediend worden voorafgaand aan 1 maart 2023 zullen volgens de oude regelgeving behandeld worden, voor zover de omschreven onderzoeksactiviteit in de gastovereenkomst niet later dan 31 mei 2023 zal aanvangen.